Ruben Smit

Ruben Smit is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. Als regisseur van natuurfilms maakte Smit zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt prijs en het Gouden Kalf. In 2016 werd Smit uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz.

In 2018 haalde zijn tweede natuurfilm WAD de status Gouden Film. Ruben Smit is bekend als tv-persoonlijkheid bij VARA’s Vroege Vogels, BuitenGewoon (TV Gelderland) en zat regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door, PAUW en andere talkshows.

Mensen inspireren

In 2002 promoveerde Smit aan de Wageningen Universiteit met het proefschrift “The secret life of woody species: A study on woody species establishment, interactions with herbivores and vegetation succession”. Gedurende zes jaar was hij universitair docent. Vanaf 2003 is hij professioneel natuurfotograaf & filmer. Zijn missie is om met zijn beeldverhalen mensen te inspireren om de natuur op te zoeken en te beleven.

Zijn foto’s worden gebruikt in allerlei nationale en internationale tijdschriften zoals o.m. National Geographic. Hij heeft diverse prestigieuze internationale fotoprijzen gewonnen. Zo won hij de eerste prijs in de categorie ‘mens & natuur’ bij de Europese Natuurfotograaf van het jaar wedstrijd (GDT, 2002). In 2005 won hij de eerste prijs bij de BBC Wildlife Photographer of the year wedstrijd in the categorie ‘Diergedrag’ met een oer-Hollandse foto van parende padden. Zijn stijl van fotografie wordt algemeen erkend als vernieuwend waarbij hij veel gebruik maakt van onscherpte en sfeer. Hij gebruikt zijn ecologische en fotografische kennis om columns, boeken e.a. te schrijven.

Smits nieuwste film Grutto! is onderdeel van het Broze Aarde Filmfestival in Filmhuis Doesburg.

Website Ruben Smit

Smits nieuwste film Grutto! is onderdeel van het Broze Aarde Filmfestival in Filmhuis Doesburg.